Wol verven.

Sinds eind maart ben ik in het bezit van een spinnewiel. Een Louët S10, een ouwetje om dat spinnen op een wiel toch eens te proberen. En nieuwe wielen kosten toch wel een aardig bedrag. Op een bijeenkomst van de spingroep begon ik met mijn eerste draadje. Wat was het leuk om iets geheel nieuws te leren. En om te zien dat het misschien niet perfect gaat, maar dat er toch een aardig draadje uit komt. 

eerste klos.

Na deze eerste klos volgde een tweede en heb ik van beide klossen 1 draad gemaakt. 

op haspel

De 120 gram wol werd zo een streng garen van ongeveer 105 meter lang. 

streng

Vandaag is er aan het leven van deze streng garen weer een hoofdstuk toegevoegd. Ik ontdekte dat je wol kon verven met behulp van die kleine eierverf tabletjes. Op you tube bekeek ik diverse filmpjes. Hiermee verven sprak mij wel aan, omdat dat verven natuurlijk wel gewoon in de keuken moet gebeuren. Dan is voedingskleurstof toch net even veiliger. Deze morgen heb ik onderstaande spullen bij elkaar gezocht. 

benodigdheden.

Een oude pan, azijn de wol en eierverf tabletjes van de Xenos. Ik heb ook nog wat zakjes van de Hema benieuwd hoe de kleuren daarvan zijn. 

weken

Ik heb eerst de wol een tijdje laten weken in water met azijn. Daarna de boel verwarmen. Niet heftig laten koken in verband met gevaar van vervilten door de beweging van de bubbels. 

verf erbij

Hier heb ik de verftabletjes verspreid langs de rand van de pan in het water gedaan. 

na 20

Na 20 minuten door pruttelen zag het er zo uit. Vergeleken met de filmjes die ik heb gezien is de kleur hier wel heel erg licht. Ik ben heel erg benieuwd hoe het onderin de pan is. Om dat te zien moet het geheel natuurlijk wel afkoelen. En poeh dat duurt lang hoor. Het staat nu al meer dan anderhalf uur en ik vind het nog best heet. Dus nog maar langer wachten. Wordt vervolgd.....

Facebook-reactieblok