Inlijsten

Kruissteek borduren is al sinds jaar en dag een grote hobby van mij. In de afgelopen 35/40 jaar heb ik dan ook heel wat werken gemaakt. Alleen is een borduurwerk niet helemaal af als het borduur gedeelte klaar is. Het moet afgewerkt en dat doe je over het algemeen door het in te lijsten. Iets wat erg duur is. De laatste werken die ik heb laten inlijsten waren School of Dolphins en de schoolfoto van Lisette en Justin. Die eerste heb ik ook nog eens opnieuw laten doen, omdat er bij het afhalen een grote kras in het passe-partout zat. Over die tweede was ik ook niet heel tevreden want daarzitten ongeveer 3 rijen kruissteek rondom achter de lijst. Bij mij opmerkingen daarover kreeg ik te horen: "dat hoort zo, anders zie je kale stof als je van opzij kijkt" Achteraf denk ik dan, wat stom dat ik me daardoor heb laten over bluffen. Sindsdien (2005 of 2006) liggen de meeste werken dus af in de kast, te wachten op een lijst.

Inlijsten kan ik namelijk prima zelf. Sowieso wanneer een affe lap in een kant en klare lijst past. Alleen is dat bij de borduurwerken die ik heb vaak het probleem. Dan is de verhouding van het borduurwerk niet goed voor een standaard 30/40 of 40/50 lijst. Nu vond ik dit ding afgelopen zaterdag bij de Praxis. 

lijstenspanner

Een lijstenspanner, een vreemd apparaat die Guus natuurlijk ook even moest onderzoeken. Dit ding moet werken als een soort lijmklem, maar dan voor 4 haakse verbindingen. Ik heb voor dit doel al jaren 4 haakse lijmklemmen, daar heb ik ook wel eens een lijst mee gemaakt, maar die werken toch best nog wel lastig. Daarom stelde ik inlijstklusjes steeds uit. Eindelijk is het nu dan eerst de beurt aan Justin zijn "African Lions". Een project waaraan ik de laatste steekjes heb geborduurd op 27 augustus 2005. Zuurvrij karton had ik laatste al gesneden. Hout voor de lijst is al een hele tijd in huis. Verstekbak en kapzaag zijn ook getraceerd. Dus......

leeuwen op karton

De leeuwen zitten nu opgespannen met spelden op het karton. Best nog een hele klus, de lucht en ook veel van het gras is geborduurd in halve kruisjes wat ervoor zorgt dat het geheel scheef trekt. Ik heb het nu goed recht op het karton gekregen. Vandaag kan ik dus de achterkant gaan rijgen met garen. Het volgende werk wat ik in ga lijsten ga ik trouwens opspannen op foamboard. Dat is net even handiger met de spelden. 

 

Reacties