De leeuwen zitten in hun lijst

Tijdens de inlijst bezigheden heb ik wat foto's gemaakt om te laten zien hoe ik een en ander verder heb gedaan.

Met draad spannen van het werk

Allereerst met stevig garen de stof aan de achterkant opspannen. Een tijdje geleden had ik ergens de tip gelezen om het garen niet van het klosje lost te knippen, maar om gewoon te beginnen met spannen van uit het midden. Dan kun je het garen steeds verder door trekken. En dat vond ik super werken. Bij eerdere inlijst klusjes zat ik met die lange draden constant vast aan de spelden. Nu was dat een heel stuk minder. Als je dan bij de buitenkant bent, kun je het beginpunt goed afhechten en dan de draden rustig na spannen. Dan kan ook het eind vastgezet worden. 

zagen van de lijst

Hierna kwam de verstekbak op tafel om de eigenlijke lijst te zagen. Eerst goed meten en dan nog eens meten en maten noteren. Om er bij het zagen van de zijkanten achter te komen dat ik voor de boven en onderkant de maat van de omtrek van het karton had aangehouden i.p.v. de maat van het borduurwerk. Van die stukken moest nog weer en centimeter af. De hoek de goede kant op laten lopen dat heb ik ook voortdurend nakeken. Na het uitlaten van Mischa was ik zover om het geheel in elkaar te zetten. 

Het geheel in de spanner

Voor het lijmen heb ik Topspeed houtlijm gebruikt. Volgens de verpakking 4 tot 15  minuten droogtijd. Ik heb dit een uurtje laten liggen voor ik de spanner loshaalde. Dat apparaat werkte trouwens super. De volgende keer moet ik nog een klein beetje beter controleren, 1 van de hoeken was nu een half millimetertje verschoven. Toch ben ik prima tevreden met deze lijst. 

Vanmorgen heb ik het borduurwerk eerst even vast gezet met wat kleine spijkertjes. Volgende keer in Groningen wil ik even kijken naar karton om de achterkant dicht te zetten. Ook heb ik aan de lijst schroefoogjes gemaakt en een stuk ijzerdraad voor het ophangen. En kijk.....

leeuwen ingelijst

Hier hangen ze even hier beneden aan de muur. Zo met het flitslicht zie je net linksonder en rechtsboven een klein stukje van de achtergrond stof. Dat kreeg ik helemaal recht met het opspannen. Daarvoor geef ik toch de schuld aan al die halve kruissteekjes. Ik wilde bij het spannen niet nog meer kracht op de stof zetten. Gelukkig valt het wanneer je gewoon kijkt niet op. Ik heb net trouwens nog weer even gekeken bij de dolfijnen die ik in heb laten lijsten. Daarbij verloopt het borduurwerk aan de onderkant van links naar rechts gewoon anderhalve kruissteek. Die is geborduurd op stof met 5,5 kruisjes per cm. Deze leeuwen hebben 7 kruisjes per cm. Al met al ben ik hier prima tevreden mee. Ik hoop Justin ook. 

Reacties

afbeelding van Adrie

Adrie (niet gecontroleerd)

ik vind dat je het super hebt gedaan! Toen ik (vroeger)in de handwerkzaak werkte, heb ik het op dezelfde manier geleerd en vaak voor klanten opgespannen en ook de lijst in elkaar gezet!
Ja, als je als 15-jarige in een winkel gaat werken met wol en handwerken , leer je nog eens wat ;-)) (oeps!dat is dus bijna 50 jaar geleden)