Spinnen en wolverven

Nu de temperaturen voor mijn gevoel weer wat aangenamer zijn ben ik weer lekker binnen bezig. Breien, de vorderingen daarvan zijn voor een volgend blogje, maar ook weer spinnen. 

alpaca

Half augustus was deze eerste streng alpaca garen klaar. Dit is ongeveer 100 gram/315 meter 2-draadsgaren. Heerlijk zacht. Ik wilde een beetje afwisseling om te spinnen en op een rustige woensdagochtend ben ik aan de slag gegaan met het verven van 100 gram Blue face Leicester lontwol. Ik had nog eierverftabletjes van de Hema liggen van dit voorjaar. 

bfl drogen

Na een verfsessie waarbij ik de lontwol verdeeld had in 6 gelijke delen hing dit te drogen. 

nestjes

Ik had bedacht dat ik ook hier een tweedraads garen van wilde maken. En dan 1 draadje lang kleurverloop rood/oranje/geel/groen/blauw/paars. Het andere draadje heb ik nog weer onderverdeeld in 4 delen, zodat het kleurverloop zich daar 4 keer herhaalde. Deze wolnestjes heb ik gesponnen. 

twee kleuren

Afgelopen maandag waren beide klossen klaar om te worden getwijnd. Dat blijft voor mij als beginner nog spannend. Hoe zal het samen lijken? En ook zit er ongeveer evenveel op de klossen. 

Volle klos

Vanmorgen was de hele spoel klaar. Ik verbaas mij er over dat ik bij andere spinners zie dat ze 100 gram lontwol in enkele dagen verwerken tot complete draad. Dat lukt mij echt niet. Ik spin dan ook een kwartiertje hier, half uurtje daar. Dat laatste is wel absoluut het maximum wat ik in dezelfde houding kan zitten. Maar wat vind ik het resultaat leuk! Zo heerlijk dat ik zelf kan bepalen welke garens ik maak. 

streng

Van de spoel garen het geheel op de haspel om een streng te maken. 

streng samengedraaid

Hier de streng samengedraaid. Wat is het een leuk garen geworden hè. Ik word er helemaal blij van, zo'n superzacht mooi kleurig wolletje.  Dit is ook het eerste garen wat ik gemaakt heb met een project in gedachten. Samen met een mooie grijze gemeleerde merino wil ik hier een shawl van breien. Die merino moet ik nog wel "even" spinnen. Het eerste beginnetje heb ik zopas gemaakt. Al met al een arbeidsintensief proces. Maar ik vind het super dat die dure handgesponnen garens nu ook voor mij bereikbaar zijn, gewoon door het zelf te leren hoe te maken. 

Facebook-reactieblok