Bezig met vanalles en nog wat

Nu de scholen hier ook weer zijn begonnen, wordt de dagindeling hier weer wat regelmatiger. Het alleen eten tussen de middag is trouwens wel even weer wennen. Als Justin thuis is gaat hij lekker zijn eigen gang. Uitslapen, veel lezen en ook spelen op zijn Playstation dat laatste natuurlijk ook omdat hij van zijn verjaardaggeld wat nieuwe spellen kon kopen. Maar op zijn tijd kunnen we ook even lekker kletsen en samen even een broodje eten. Voor Justin gaat dat broodje nu weer mee in zijn broodtrommel. 

En wat doe ik naast de gewone dagelijkse bezigheden? Vorige week heb ik natuurlijk het quilthuiswerk afgemaakt. De blokken kunnen vanmiddag mee naar de quiltbijeenkomst. 

vier blokken samen

De komende maand gaan denk ik de verschillende blokken van 4 samengevoegd worden tot rijen. Aan de achterkant van deze blokken zitten trouwens vierblokken in dezelfde kleurstelling.

De meeste morgens begin ik met een naadje naaien aan de lap met de smalle strookjes. Inmiddels ziet die er nu zo uit.

smalle strookjes

Diverse lijntjes zijn toegevoegd sinds de vorige foto, hier ligt de boel gesneden, klaar voor weer een naai rondje. Ik heb gisteren nog weer diverse smalle strookjes gesneden uit de lap lichte stof. Zo kan ik nog weer even vooruit met snijden en naaien. 

Op mijn voetenbank ligt nog de Rozen à la Nel quilt, daaraan probeer ik toch ook heel regelmatig te quilten nu en met resultaat hoor. 

rozenquilt

Kijk maar er hoeven maar heel weinig driehoekjes gequilt worden. Daarna is de rand aan de beurt. Waarbij ik heel benieuwd ben hoe me de quiltmutsen gaan bevallen. 

In de avonduren ben ik meestal bezig met het breien van mijn vest. Dat gaat niet zo hard meer als in het begin, omdat ik overdag nu andere dingen doe, maar het tweede voorpand is toch ook al een heel eind. Dan kan ik verder met de achterkant van het vest. Daarvoor moet ik door gaan breien aan de zijnaad van 1 van de voorpanden, later komt de schouderpas nog. Een aparte constructie, maar wel heel leuk om te doen. 

Tja, en afgelopen dinsdag ben ik begonnen met een project wat ik al heel lang in mijn hoofd heb. Ik wil graag zelf een merklap samenstellen met diverse oude patroontjes. In de zak met restjes voor de quilthuisjes zat een rood/wit ruitje wat ik bij de huisjes eigenlijk niet zo mooi vond, maar volgens mij kan ik daar wel blokjes van een cm of 12 vierkant uithalen die ik dan af kan wisselen met diverse geborduurde rood/wit lapjes. Gelukkig kan ik voor het ontwerpen van de geborduurde lapjes gebruikmaken van het borduurprogramma op mijn computer. Inmiddels heb ik twee patroontjes gemaakt. In de kast lag nog een lap 36count evenweave, daarop heb ik met naaigaren een verdeling gemaakt zodat ik uiteindelijk 12 geborduurde lapjes ga krijgen. 

overzichtje

Zo zag de tafel er gisteren uit. Heel veel tijdschriften met allemaal patronen erin. Want hoe werden en worden merklappen gemaakt? Uiteindelijk is het allemaal een samenspel van motiefjes die ook door vorige generaties werden gebruikt. Ik ben zelf begonnen met een lapje met een alfabet, cijfers en dan daarbij ook al mijn voornamen. 

eerste lapje

Waar ik normaal gesproken altijd in de rechteronderhoek begin te borduren, omdat ik mezelf dan niet in de weg zit tijdens het borduren van een afbeelding. Is het met het borduren van de letters niet zo'n probleem om van links naar rechts te gaan. Ik borduur in een gewone afdeling ook altijd in rijtjes van beneden naar boven halve kruisjes en dan maak ik het hele rijtje ook weer af met het tweede halve kruisje. Bij deze patroontjes werk ik toch anders. Meer een combinatie van kruisjes direct afmaken en de deense manier. Het is maar net zoals het het beste uitkomt, zodat ik geen lange doorschijnende lijnen aan de achterkant ga krijgen. In dit project komen alleen maar patroontjes geborduurd in 1 kleur. Waarbij ik denk ik wel verschillende roodtinten ga gebruiken. Toch wil ik ook nog wel een merklap met meerdere kleuren gaan maken. Ook daarvoor ben ik allerlei patroontjes die ik leuk vind in mijn computer programma aan het invoeren. Kan ik uiteindelijk van al die losse dingetjes een groot ontwerp maken. 

Nu ga ik mijn derde naam nog afmaken. Dan is het straks tijd voor een wandeling met ons hondje en als verwennerij krijgen alle drie viervoeters een extra koekje vandaag. Ik kwam er vanmorgen met Justin achter dat Lotje vandaag alweer haar 3e verjaardag viert. 

Reacties