Twee blokken erbij

De afgelopen dagen ben ik regelmatig even naar boven gegaan om een kwartier tot een half uur door te brengen achter de naaimachine. Die blokjes tijd hebben toch wel effect. Want er zijn nu al 3 blokken klaar van de kleurige sampler.

The past days I went upstairs to the sewing room on a regular basis. Just a quarter of an hour or half an hour at one time. Those small amounts of time do add up because I have 3 blocks ready now. 

rocky road

Dit is blok nummer 2, genaamd Rocky Road. Ook een leuk blok om te naaien. Ik begin steeds met alle onderdelen van het blok in mijn blokkenboek te leggen. Daarna gaan eerst de driehoekjes aan elkaar, strijken en weer terug op zijn plaats. Vervolgens gaan in drie verticale rijen de blokjes twee aan twee aan elkaar. Op de kettingmanier, maar zodra ik twee setjes heb genaaid, knip ik de eerste van de ketting en leg die op zijn plek weer in het blokkenboek. Nadat alle blokjes per twee aan elkaar zitten kijk ik welke kant de naadjes het beste op geperst kunnen worden. Bij dit blok kon allemaar 4patch blokjes maken, met de naadjes als een  molentje gestreken. Op het laatst is het dan een kwestie van de 4patch blokjes aan elkaar naaien. Hierbij leg ik het middelste blok per rij steeds op de kop op het linkerblokje. En dan weer naaien en terug op zijn plekje. Tot slot komen de blokjes van de rechterrij eraan. Als laatste kan ik dan de beide horizontale naden in 1 keer naaien. Een en ander lijkt misschien vreselijk omslachtig, maar ik vind het toch prettig om zo steeds weer te kunnen controleren of alles goed in elkaar komt te zitten. Niks vervelender dan een blok wat in elkaar zit en dan op de foto zien dat er een blokje met driehoekjes net verkeerd om zit. 

This is the second block, Rocky Road. Another fun block to make. I have my own little system. I start with cutting all the elements and place them in my blockbook. Then I can sew the HST's, iron them and back to their place. After that I make sets of two in 3 vertical rows. I do chainpiece, but when I have done 2 sets I cut the first one loose and put it back in it's place. Do that after every set. When the whole lot is done I check how I can press best and do that. I could make 4patch blocks here and have the centers swirl. The final step is to join the 4 patches just like I did the sets of two. I make the long horizontal seams last. It may seem a bit overdone this way, but I really hate sewing a block and finding out there is a HST wrong way round in the photo. 

Star choice

Dit is het blok Star choice. Volgens het zelfde systeem in elkaar gezet. Maar ik ging hier toch twee keer in de fout. Gistermiddag zat ik vrolijk de 4patch delen aan elkaar te maken. Had ik toch alle blokken met die rechthoeken na het strijken verkeerd neer gelegd. Ik kwam erachter nadat ik bij het strijken van de blokjes op eens dacht hé driehoekjes aan dat middenste stel klopt dat wel? Nee, dat werd uithalen en opnieuw. En ging ik vanmorgen niet op nieuw in de fout bij het aan elkaar zetten van de bovenste twee rijen. Ik had het voor het naaien al goed op elkaar gelegd, maar ging nog "even" een naadje goed strijken en daarna spelden. Was ik ook halverwege de naad dat ik weer dacht driehoekjes aan middenblokje klopt niet. Gelukkig is het uiteindelijk weer goed gekomen. Mijn blokken stapel is nu al driehoog. 

This is Star choice. Used the same system. But had two bumps in the road. Both times I put things wrongly together after "just a quick press to make it neat" Luckily I found out the two mistakes while sewing. I could grip the seamripper and sew it the right way. 

Reacties

Facebook-reactieblok